***ELMARAD*** "Egy életből öt élet" - Prof. Dr. Fülesdi Béla beszámolója

Esemény időpontja: 
2014. május 15. (csütörtök) 18:00 - 20:00
Helyszín: 
Reumatológia Tanszék (volt I-es Sebészet), előadóterem

 

Kedves Szakkolisok!

Sajnálattal kell, hogy közöljük, de a beszámoló az előadó betegsége miatt elmarad. Amint tudjuk a beszámoló pótlásának időpontját, ki fogjuk hirdteni.
Jobbulást kívánunk Fülesdi Béla Professzor Úrnak!

Bizonyára hallottatok arról az orvosi bravúrról amelyet egyetemünk orvosai hajtottak végre 2013 nyarán, és csak később 2013-ban késő ősszel hozták nyilvánosságra. (lásd itt: [unideb.hu])

Egy kismama esetéről van szó, akinek egy agyvérzés következtében leállt az agyműködése a terhességének 15. hetében. Az orvosai küzdelmének ellenére az agyműködése nem indult újra, azonban hosszú ideig sikerrel szervfunkciókat támogató kezelést végeztek rajta. A magzat végül császármetszéssel jött a világra, és a kismama több szervét a család egyetértésével transzplantációra váró betegek megkaphatták, így további négy életet mentettek meg munkájukkal a kezelőorvosok.
Az eset után így fogalmazott Szócska Miklós, az egészségügyi államtitkár: "Egy életből öt élet lett". Nem sokkal később "Egy életből öt élet" címen a Medikus Lap is feldolgozta az esetet, az esemény címét tehát ez adta, az ottani cikk szerzőjének egyetértésével.

Az eset nagy figyelmet kapott a média részéről is, csak néhány példát felsorolva:
[Inforadio]
[Nlcafe]
[Magyar Hírlap Online]

Az eset orvosi és etikai kérdéseiről fog beszámolni nekünk Prof. Dr. Fülesdi Béla, az egyetemünk Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

A téma jellege miatt csak a saját, DE-ÁOK-s diákigazolvánnyal lehet a beszámolót meghallgatni.

A szakkollégiumi tagok 1 szakkollégiumi pontot is szerezhetnek az előadás meghallgatásáért, ehhez a weboldalon fel kell iratkoziuk, majd a helyszínen a jelenléti ívet alá kell írniuk úgy, mint minden jelen lévő hallgatónak.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Pontszám: 
1