Iokaszté királyné

Esemény időpontja: 
2014. május 12. (hétfő) 19:00 - 22:00
Helyszín: 
Csokonai Színház

A görög drámák köré szerveződő évadunk egyik kiemelkedő eseménye lesz az Iokaszté királyné című bemutató, a címszerepben Ráckevei Annával. A darab 2009-ben született a kanadai származású francia regény- és drámaíró, Nancy Huston tollából egy svájci rendezőnő felkérésére, majd az ezt követő évben Genfben, tavaly pedig Montrealban mutatták be. Az írónő kortárs megközelítésbe helyezi az oidipuszi alaptörténetet, de a dráma főszereplői ezúttal a király körül élő nők: felesége (anyja) és lányai, egy nő szemével. Saját maga így vall erről: „végeredményben tartottam magam a szophoklészi történet cselekményéhez, csak a nézőponton változtattam”.

Oidipuszról elmondhatjuk, hogy Szophoklész által megformált alakja a mai napig meghatározó a drámairodalomban csakúgy, mint a pszichológia területén, ahol Freud gondolatai nyomán a tudatalatti vágyaink megnevesítése során használják.

De nem ismerjük Iokasztét, a nőt, aki Oidipusz anyja, húsz éven keresztül hitvese és gyermekeinek anyja volt, akivel megélhette élete szerelmét, mielőtt az igazság felfedezése után boldogsága apró darabjaira hullott. A történelem hallgatásra ítélte Iokasztét. A színdarab ennek ellentéteként vibráló, éles észjárású, határozott nőként mutatja be, visszaadva számára ezáltal az őt megillető helyet.

 
A megjelenésért 1 szakkoli pont jár!

 

Pontszám: 
1