Szociális tevékenység

 

A Sántha Kálmán Szakkollégium céljai között szerepel tagjainak alapműveltségének bővítése, látókörük szélesítése, így mód nyílik arra, hogy tagjaink a társadalomban jobban eligazodni tudó és szociális problémákra érzékenyebb orvosokká, fogorvosokká, gyógyszerészekké, egészségügyben dolgozó értelmiségiekké váljanak. Ezt a célt előadások, kurzusok, kulturális kirándulások és egyéb programok szervezésével kívánjuk megvalósítani.

 A szakmai szocializációs programok közül kiemelkedik „Az orvos polgárjogi felelőssége” című kurzus Dr. Fézer Tamás közreműködésével, amely betekintést enged abba, hogy mire számíthat a jövő orvosa a diploma megszerzése után.

 Az előző félévben indítottuk el az „Antropológia plusz” című előadássorozatunkat, amely során a Magatartástudományi Intézet docense, Dr. Bánfalvi Attila segítségével boncolgatunk olyan témákat, amelyek segítenek abban, hogy többféle szemszögből is lássuk a hétköznapok élethelyzeteit, és rávilágítson olyan konfliktuskezelési lehetőségekre, amelyekre önmagunktól esetleg nem is gondoltunk volna.

Mindemellett a tavalyi évben nagy sikert aratott „Teakurzus”-unk, valamint „MindenBor Egyeteme” című kurzusunk, amelyek tematikájába igyekeztünk mind szakmaiságot, mind specifikumot is csempészni, hogy a szabadidő hasznos eltöltése céljából olyan programot nyújtsunk tagjainknak, amellyel szélesíthetik tudáskörüket, és egyúttal új barátságokat is köthetnek.

A „Tanár is volt diák...” című beszélgetéssorozat során egyetemünk meghívott előadói válaszolnak a hallgatók kérdéseire, kötetlen beszélgetés formájában. Az elmúlt két évben vendégünk volt Dr. Bíró Tamás, Dr. Mátyus László, Dr. Tőzsér József, Dr. Tóth Csaba, Dr. Csiba László, Dr. Gergely Pál, Dr. Pórszász Róbert, Dr. Csernoch László, Dr. Szilvássy Zoltán, Dr. Bánfalvi Attila, Dr. Gomba Szabolcs. Az egyes beszélgetések különleges alkalmat biztosítanak arra, hogy személyesebbé és nem kizárólag szakmaivá formáljuk a kapcsolatot tanárainkkal és egyúttal egymással is.

Az előző félévben sok év kihagyás után újra megszerveztük hagyományos Műveltségi vetélkedőnket, amelynek során igyekeztünk rávilágítani arra, hogy milyen fontos és hasznos, hogy a jövő értelmiségi rétegének tagjai széleskörű tudás birtokába kerüljenek, és mindezt élvezettel tegyék. Idén Ki mit tud? szervezésével szeretnénk megmutatni, mire képesek szakkollégistáink a szakmájuk elsajátítására való törekvésükön túl.

A Szakkollégium támogatja a néhány éve alakult Medichoir, a medikusokból álló kórus müködését és fellépéseit lehetőségeihez mérten, igyekezve ezzel is növelni az orvosmuzsikusok táborát.

 A Szakkollégium évek óta számos kulturális programot szervez: minden évadban színházbérleteket, valamint hangversenybérleteket vásárlunk, amelyeket tagjaink igényelhetnek levelező rendszerünkön keresztül minden előadás előtt, így ingyenesen juthatnak el számos különböző előadásra. Ezen kívül bérletes előadásainkon túl további darabokat, kiállításokat is megtekintünk: tavaly két ízben is ellátogattunk Budapestre, ahol a jelentkezők megnézhették a Carmina Burana című táncelőadást, illetve a Bodies 2 című kiállítást. A debreceni MODEM kiállításait is rendszeresen látogatjuk. Összességében elmondható, hogy a Szakkollégium minden kulturális programot támogat és ajánl levelező rendszerén keresztül és a képviselő testület tagjain keresztül személyesen is, akár Debrecenben, akár Debrecenen kívül.

  A programjaink között minden évben a legnagyobb népszerűségnek a kirándulások örvendenek. Az úticélok az utóbbi években Erdély, Prága, Krakkó, Tolo illetve Kalocsa voltak. A létszám változó, általában 50 fős utakon ismerhetik meg a tagok az adott ország illetve város jellegzetességeit, emellett pedig a közösségépítést is nagymértékben segítik a közös utak.

  A szabadidős programok között szerepelnek még a közös szalonnasütések, bográcsozások, és a mozizás is. Ebben a félévben közös filmezés szerveződik tagjaink javaslatára, amit azzal egészítünk ki, hogy Dr. Bánfalvi Attilával, korábbi szakkollégistánkkal vitatjuk majd meg az aktuálisan megtekintett filmet, természetesen kötetlen formában.